KANNABIKSEN DEKRIMINALISOINTI JA PORTUGALIN MALLI -MISTÄ ON KYSYMYS?

06.10.2020

Mistä tässä kannabiksen dekriminalisaatiossa on sitten kysymys? Julkaisemme oheisena Tatu Lehtisen ajankohtaisen kirjoituksen kannabiksesta, sen dekriminalisoinnista ja Portugalin mallista.

"Moni Suomessa ylistää ja käyttää esimerkkinä Portugalin tapaa dekriminalisoida huumeet heinäkuussa 2001, kun Suomessa puhutaan kannabiksen dekriminalisoimisesta. En tiedä pitäisikö tätä kutsua vihreiden "piippu unelmaksi", mutta kutsun kuitenkin. Ja ennen kuin se kuuluisa sonta osuu siihen kuuluisaan tuulettimeen internetin eri foorumeilla, niin kyllä, poikani on itse valinnut tiensä päihteiden maailmaan. Ei ole se kuuluisa ja seksikäs #RawRane ollut käskyttämässä tai piikittämässä. Hän siis valitsi ihan itse. Ja tiedättekö mitä, valitsi aika helvetin huonosti.

Olemme vaimoni kanssa käyneet kirjeenvaihtoa vihreän poliitikon kanssa, joka kertoo meille kuinka Portugalissa huumeiden käyttö väheni dramaattisesti 2001 lain muuttumisen jälkeen. Hevonhumppaa ja höpöhöpö juttuja sanon minä tälle vihertävälle poliitikolle.

Vuoteen 2007 mennessä kaikkien laittomien huumeiden käyttö Portugalissa oli lisääntynyt 9%. Vuonna 2012 Portugalissa, kuten koko Euroopassa, huumausaineiden käyttö väheni kautta linjan, mutta vuoteen 2017 mennessä Portugalissa huumeiden käyttö oli lisääntynyt 59%. Kaikki tämä siis vuodesta 2001 alkaen. 

Lisäksi 16-vuotiaiden opiskelijoiden (yläkoulu, toinen aste) kannabiksen käyttö oli 59% suurempaa vuonna 2015 kuin ennen niin hyväksi havaittua lakiuudistusta 2001. Ja lopuksi, yliannostuskuolemat ovat Portugalissa lisääntyneet 59%. Voiko näistä luvuista ihan aikuisten oikeasti päätellä, että Portugali on onnistunut lakiuudistuksessaan ja huumepolitiikassaan, kuten mm. Vihreät hokevat kuin heikkomieliset mantraa, ministeri Ohisalon perässä? Ja muuten näitä lukuja löytyy sitten EMCDDA:n tiedoista, jotka ovat Portugalin itsensä antamia ja ovat verrannollisia esim. australialaisen Hard on Drugs- ohjelman vastaaviin lukuihin.

Entinen ministeri Osmo Soininvaara on julkisesti todennut, että kannabis on harmitonta. Tämän hän on tuonut julki kun keskustelua on käyty miedoista ja vahvoista huumeista. En tiedä kuinka harmittomasta nautintoaineesta on kysymys, kun brittiläinen professori Robin Murray The Lancet- lehden artikkelissa arvioi, että joka kuudenteen psykoosiin Isossa-Britanniassa liittyy kannabis ja joka neljänteen Lontoossa. Onko nyt siis niin, että brittejä on vain pidettävä heikkopäisinä, kun sairastuvat harmittomasta kasvista?

Mistä tässä dekriminalisaatiossa on sitten kysymys? Moni sanoo, että haittojen vähentämisestä. Siis siitäkö, ettei päihteidenkäyttäjää (pajaripäätä) pidetä enää rikollisena? Ja, että tämä laittomasta lailliseksi muuttaminen sitten lisää hoitoon hakeutumista. Erikoinen ajatus. Vai ovatko katkot ja muut hoitopaikat Suomessa ilmoittaneet virkavallalle laittomien aineiden käytöstä nykyisen lain aikana, mikä sitten estää ihmistä hakeutumasta hoidon piiriin ja leimaa hänet samalla rikolliseksi? Se missä Portugali on onnistunut on se, että he ovat ottaneet käyttöön "hienovaraisen" pakottamisen hoitoon.
Olemmeko me valmiita Suomessa puuttumaan ihmisen itsemääräämisoikeuteen haittojen vähentämisen nimessä? Siis pakottamaan hoitoon sakkojen ja vankeuden sijasta. Kannabiksen dekriminalisaatio keskustelussa loppujen lopuksi puhutaan moraalista, eettisyydestä ja arvoista. Tiesittekö muuten, että moraalinen ihminen ei välttämättä tee elämänsä aikana mitään arvokasta tai hyvää. Kovasti sanottu. Moraali on nimittäin yhteiskunnan näkemys siitä, mikä on oikein ja mikä väärin. Yhteiskunnassa omaksuttua moraalia, normeja ja säädettyjä lakeja noudattamaan pyrkivä ihminen yrittää tehdä kaikkensa ja elää siten, ettei rikkoisi näitä. Näin toki eletään moraalisesti oikein ja monelle tämä riittää mutta se hyvän tekeminen sitten jääkin joidenkin muiden harteille.

Eettisesti elävä ihminen pyrkii tekemään nimenomaan mahdollisimman paljon hyvää ja arvokasta yhteiskunnan antamien normien ja lakien puitteissa. Näiden tekojen eettisyyttä voidaan arvioida sen mukaan kuinka arvopitoisia ne ovat, siis missä määrin teko toteuttaa objektiivisia arvoja eli hyvyyttä, totuutta, kauneutta ja rakkautta sekä näiden arvojen päämääriä.

Muuten, koskahan lakritsipiippu dekriminalisoidaan niin, että siitä saisi bonuksia?

Tatu Lehtinen